2009. dec 17.

Hull a hó és hózik,...

írta: Marty
Hull a hó és hózik,...

Állok az ablak előtt, nézem a szállingózó havat, miközben a forró tejeskávémat szürcsölöm és mesélem a páromnak gyermekkori emlékeimet.

Micsoda élmény volt minden egyes évben az első hó, ki az udvarra lábnyomokat csinálni! Vagy ha szép nagy hóra ébredtünk, akkor irány a szánkó pálya. Mennyi angyalkát hagytam szanaszét a Gellért hegyen. És milyen jó is volt a meleg szobában az Akai lemezjátszó előtt táncizni Halász Judit Micimackójára (imádom Halász Juditot, az összes bakelitje megvolt) miközben annyukám főzte a színes pudingokat. De amit igazán szerettem a havazásban, az a csend és nyugalom amit magával hozott. Hmmmm... 

Persze mikor havazik, akkor hideg is van. És amikor hideg van, lehet enni kicsit zsírosabbat, kicsit fűszeresebbet. Olyat, amihez illik egy finom vörös bor, vagy úgy ennék még utána egy kis sütikét,de csak keveset és tényleg csak keveset. Szóval olyat, ami után kell egy kis szusszanás ;) 

 

Maccheroni con radicchio e salsiccia

Radikkiós, kolbászos makaróni

 

Először is egy kis ismertető:

  • Radikkió: olaszul radicchio [rádikkió], magyarul cikória saláta. Olaszországban a tél egyik legfontosabb vitaminforrása, gazdag ásványi savakban is és nagy segítség az emésztésben. Ez nagyon fontos az olaszoknak ;) Jellegzetes, kicsit kesernyés íze nagyon jól illik mindenféle húshoz akár salátaként, akár köreként. De elkészíthető előételnek, sós tortának, szósznak tésztához, rizottónak és még sorolhatnám mennyi féle recept létezik a cikória salátával.

 

  • Kolbász: azaz salsiccia [szálsziccsia]. Nos, kedveseim, ez bizony a jó kis olasz kolbász:

 De mosmár jöjjön a recept ;)!!!

6 főre

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 25 perc

Bonyolultság: 1

Hozzávalók: 

  • 450 g macaróni (a legjobb a rövid, barázdált)
  • 2 kis fej cikória saláta
  • 350 g olasz kolbász
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1,5 dl száraz vörös bor
  • 1 dl tejszín
  • 60 g parmezán

 

Elészítése:

Megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vágjuk a salátát. A kolbászt kiszedjük a héjából és felvágjuk. A kockákra vágott hagymát megpirítjuk az olívaolajban. Beletesszük a kolbászt és pirítjuk még 2-3 percig. Majd hozzáadjuk a cikóriát, a bort, kicsit megsózzuk (nem kell sok, a kolbász már elég sós) és addig főzzük kis lángon, amíg el nem párolog a bor. Ráöntjük a tejszínt, jól összekeverjük és még 2 percig főzzük együtt az egészet. Közben megfőzzük sós vízben a makarónikat. Mikor kész a tészta leszűrjük és beletesszük a már kész szószba. Jól összekevjük, megszórjuk parmezánnal és már tálalható is.

Jó étvágyat!

 

Jaj, nem csináltam képet, a végeredményről. No, majd legközelebb :D

Szólj hozzá

receptek tészta kis kék könyv