2009. sze 17.

Meleg, hideg, milyen lesz az idő?

írta: Marty
Meleg, hideg, milyen lesz az idő?

Ezek a szegény olaszok, nem tudom mi rosszat tettek, de most aztán kaptak rendesen meleget is, hideget is. 

A legmelegebbet szeptember első két hetében kapták, amikor az egész országban bozóttüzek pusztítottak. Calabria, Liguria, Toscana, Lazio, Veneto és még sorolhatnám a tartományokat, ahol napokig harcoltak a lángokkal a tűzotók. A hírek szerint szeptember 5.-én 51 ponton észleltek tüzet.

 

A hideg az utóbbi néhány napban érkezett, eső formájában, illetve az alpokban már havazott is.

Zivatarok, szélviharok pusztítottak az egész országban. A víz elöntötte az utakat, megduzzadtak a folyók, folyt mindenhonnan a víz. A mi garázsunkat is elárasztotta, úgyhogy megyek is takarítani lassan.

  

 

 

 

 

 

Íme egy kis segítség az olaszországba jövőknek, lévőknek időjárás ügyben:

Időjárás előrejelzés (Previsioni del tempo)       http://www.ilmeteo.it/previsioni

Egész jó oldal. Először kiválasztod a térképen a tarományt (regione), majd a megyét (provincia), rá kell kattintani valamelyik fekete köröcskére és akkor megjelenik egy táblázat. Vagy, a jobb oldalán a térképnek, a dátum alatt, rákattintani a "ricerca comune"-ra (község keresés) és kiválasztani a tartományt, megyét amit szeretnénk látni, majd "cerca" (keresés). De be is lehet írni legalulra ( a "comune" helyére) a község nevét amit keresünk.

Pl. Ha valki Salmaso-ban lakik, ami egy kisvároska Padova-hoz közel. Neki a község Saonara, a megye Padova, a tartomány pedig Veneto lesz, úgyhogy nem árt tudni, hol is vagyunk pontosan:)

Egy kis magyarázat a táblázathoz:

Első oszlop, értelemszerűen, a napokat jelzi. (lunedi-hétfő, martedi-kedd, mercoledi-szerda, giovedi-csütörtö, venerdi-péntek, sabato-szombat, domenica-vasárnap)

A második oszlopban az ábrák a várható időjárást mutatják. (tempo - idő)

A harmadikban a hőmérsékletet adják meg (temperature - hőmérséklet)

A negyedi a csapadékot mutatja százalékban, nekem ez furi, még nem láttam százalékban csapadékot megadva. Először azt hittem a páratartalmat értik alatta, de nem. (precipitazione - csapadék, umidità - páratartalom)

Az utolsó kettő a széljárás, iránya és erőssége (vento - szél)

A táblázatra kattintva megjelenik egy részletesebb, napszakokra bontott előrejelzés, a páratartalmat itt lehet megnézni. Egy kis segítség hozzá:

  • nubi sparse - elszort felhőzet
  • coperto - felhős
  • poco nuvoloso - kicsit felhős
  • sereno - derűlt égbolt
  • nebbia - köd
  • temporale - vihar
  • pioggia -eső
  • assenti - hiányzó (adat)

 

Szólj hozzá

időjárás szavak