2009. okt 04.

A neonszínű finomság ;)

írta: Marty
A neonszínű finomság ;)

Teljes méretű kép megtekintéseLo Spritz

A spriccccccccc

 

 

Amikor először kérdezték tőlem az olaszok, hogy szeretnék e spriccet inni, nem sokat várakoztattam őket a válaszommal. Még jó hogy szeretnék, nem is értem miért kell ezt megkérdezni, hiszen ki ne szeretne egy jó kis hideg fröccsöt negyven fokban???? Aztán jött a meglepetés, nini ez nem az a spricc, ami otthon spricc. Akkor most mi is ez a neonszínű izé???? Egyáltalán iható vagy rádioaktív, ugye nem fogja meg a fogamat??? Az illata nem rossz, de furi a színe. A félperces hezitálás után körbenéztem és láttam, hogy mindenki ugyan azt issza amit én fogok majd, és jé, még élnek, sőt a foguk sem világít narancssárgán. Talán akkor próba szerencse, uzsgyi neki. Fiiiiinom és hideg és fiiiiiinom és még mindíg hideg és jé oliva bogyó, körbe nézek újfennt és mivel mindenki a saját bogyóját rágcsálja nagyban, én is bekapom:) Élvezem, nagyon is élvezem, most jöhet rá egy kis csipsz és leöntöm a még mindíg hideg és fiiiinom lötyivel. No most nagyon jó, lazulás van és csak vigyorgok a kezemben a spriccel. Hm, mennyire jó is nekem:) De mi is ez pontosan???? Párom közel áll hozzám és épp nem beszél, ritka, ezért kihasználom a lehtőséget és próbálom halkan, leplezve tudatlanságomat, megkérdezni tőle, hogy mi is ez a színes fiiiinomság. Már a kérdés közben éreztem, hogy hirtelen mindenki ránk figyel, jaj, nem jó jel. "Questo?" és jött a magyarázat, egyszerre több helyről is, mit tartalmaz: bort, szódát és camparit, vagy... jött a hosszas felsorolás, aztán hogyan is hívják venetoban, friuliban, ... az összes tartományban, mikor kell inni, hogyan kell inni, honnan jön és hova megy, én meg csak vigyorogtam és ittam a következőt:) 

Íme a pontos összetétel:

  • Prosecco
  • Szóda
  • Aperol, Campari, ...

Az arányok változóak, de szerintem a legjobb a 50% prosecco, 20% szóda és 30% aperol (aperol-tól lesz narancssárga színe). Én jobban szeretem mint a camparit (vöröses színű a spricc), mert kicsit édesebb, de Friuliban, jobban mondva Gradoban, már ittam eperrel is, nagyon finom volt.

Egyébként nem csoda, hogy maga a név ismerős nekünk magyaroknak, hiszen a spriccet vagy fröccsöt otthon is előszeretettel fogyasztjuk, különböző formába. És mint ahogy mi magyarok, az olaszok is az osztrákoktól vették át ezt az italfélét. Ennek következtében maga az ital tipikusan Trivenetoi (Veneto, Friuli és Trentino tartomány), de mára egész olaszországban ismerté vállt. Sőt egyfajt szokássá alakult a spritz fogyasztása vacsora előtt, azaz a "spritz hour". A legtöbb bárban a jégkockák és narancs darabkák mellé egy szem olivabogyót is raknak a pohárba. Vigyázat, mag is van a hatalmas olivabogyóban:)? És persze jó olasz szokás szerint az italok mellé egy kis csipszet vagy valami kis harapnivalót is felszolgálnak. Tartsák meg jó szokásukat az olaszok.

 

 

 

 

Akkor egy kis szótár:

Vorrei un/uno/una... - Szretnék ...

uno spritz all'aperol -egy spritz-t aperollal

uno spritz al campari - egy spritz-t camparival

una birra bionda piccola/media- egy világos pohár/korsó sört (korsó 4 dl)

un bicchiere di vino rosso/bianco/ xy - egy pohár vörös/fehér/xy(=neve a bornak) bort

una acqua naturale/gasata - egy mentes/szénsavas vízet

un succo di frutta- egy gyümölcslevet

Il conto, per favore - A számlát kérném.  (A bárokban amikor kihozzák az italt ki kell fizetni)

Szólj hozzá

szavak italok