2009. dec 29.

Karácsonyi kavalkád

írta: Marty
Karácsonyi kavalkád

Süti sütés, fa állítás, ajándék vásárlás, nagy és kis bevásárlás, itt tömeg-ott tömeg, mindenhol tömeg, "...Oh, jingle bells, jingle bells, jingle all the way ..." rémisztő mikulások, égig érő karácsonyfák és még sorolhatnám a túlzásokat, borzadályokat, elrémisztő ötleteket amikkel bombázzák az embert már november elejétől. De azért meg kell hagyni, karácsony azért még ma is tud valamit, mert mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy a karácsony még mindíg A Karácsony.

És hogy az olaszoknak mi is A Karácsony?

A templomokban betlehemi jászolt állítanak karácsonyfa helyett. Van ott minden, Kis Jézus pelenkában, Mária behajolva, József bambán bámulva, angyalkák minden formában és méretben, 3 Királyok, pásztorok báránnyal és anélkül, nézelődő kenyéráuslányok, egyéb mesterségeket űző szobrocskák, mű folyó, mű hegy, mű fű, mű este,... :) Nagyon szépek! Náhány városkának van élő betlehemi jászola is, az annyira nem szép, én sajnálom szegénykéket a nagy hidegben.

Az otthonok melegében is fellelhetőek még a betlehemi jászolok, igaz, mára már, csak kiegészítésként, a karácsonyfa mellé. De vannak még azért családok, ahol megtartották a régi hagyományt és fa helyett betlehemi jászol állítással ünneplik Jézuska születését.

Mint ismeretes az olaszok nagy része katolikus, bár már itt is nagyon színes a vallási paletta, de mindezek mellett, még most is tömve vannak a templomok az éjféli miséken. Padovában a Szent Antal Székesegyházba az éjféli misén megtalálsz mindenkit, ha még sikerül benyomakodni. Mise után jöhet a forró csoki. A templomok nincsenek túlfűtve, ezért egy óra hűvösben ácsorgás után, mindenki szeretne egy meleg helyre beülni és valami nagyon meleget fogdosni, iszogatni jó hosszan :) A vendéglátósok nem buta emberek, jól tudják, hogy mise után özönlik a nép, ezért elég sok bár van  nyitva még ilyenkor is. Sajnos itt nem szokás a forralt bor, bár néha a karácsonyi vásárokon lehet találni, de még nem ittam igazán jót.   

Míg hozzánk Jézuska hozza az ajándékokat, addig az olaszokhoz a Télapó, azaz Babbo Natale. Páromékhoz 24.-én éjjel érkezik Babbo Natale, szépen elhelyezi a fa alatt az izlésesen becsomagolt ajándékokat és 25-én reggel kibontja mindenki a maga kis csomagját. Anno, még otthon, mikor már nagyobbacska voltam és nem hittem már a Télapó sztoriban, nekem kellett becsomagolni az ajándékokat és mindíg történt valami gikszer, általában nem volt elég nagy a csomagolópapír, vagy kicsit kilukadt itt-ott, szoval nem volt tökéletes, de igyis mindenki nagyon boldog volt karácsonykor. No itt ez nem történhet meg, az ajándékok tökéletes csomagolásban tündökölnek a tökéletes fa alatt. De ne tessék azt hinni hogy minden olasz tökéletesen tud csomagloni, nem nem. Itt, az üzletben, szépen, ízlésesen becsomagolják neked az ajándékot, amit ott vettél és mindez benne van az árban, vagy felajánlhatunk egy kisebb összeget, ha szeretnénk. Sőt általában még kis ajándékokat is adnak a vásárlónak, hogy elviselhetőbb legyen a karácsonyi őrület. Nem csoda, hogy az olaszok imádnak vásárolni, így élmény a karácsonyi vásárlás. És ami feltűnő, hogy itt nem látni boklászó eladót, de most ezt hagyjuk, karacsony van ;)

Megjött Babbo Natale, csomagolópapírok szanaszét a szobában, mindenki próbálgatja a különböző szinekben virító kasmír pulcsiját és lehet már enni is. A család szépen együtt megebédel, majd kis csevegés, náhány ásítás és végül mindenki megy a dolgára. Aztán másnap lehet rokonokat látogatni, pulcsit újra felpróbálni, semmit csinálni, havat lapátolni, ...

És elmondhatjuk, hogy már megint milyen gyorsan eltelt ez a karácsony :) 

 

Szólj hozzá

ünnepek karácsony