2010. jan 06.

Brucia la vecchia!

írta: Marty
Brucia la vecchia!

" Égjen az Öreglány! "

 

 Ezzel a felkiálltással ünneplik az olaszok január 6.-át, vízkeresztet.

Az "öreglány", pontosabban Befana, kicsit olyan mint a mi Mikulásunk, csak egy hónap késésben. Január 6.-a reggelre a csúfságos, de jóságos boszorkány a jó gyerekek zokniját édeségekkel, gyümölcsökkel tömi meg, míg a rossz gyerekekét szénnel. Mára az antik római szokás kicsit átalakult, ahogy Mikulásuk is, és a finomságok mellé kisebb, nagyobb ajándékok is kerülnek a zokniba. 

De miért is osztogat ajándékot egy Boszorkány? A Befanaról szóló népmondák egyike szerint, a három királyok útban a kis Jézushoz, meglátogatták a jóságos boszorkányt és magukkal hívták. De Befana visszautasította a szívélyes invitálást, arra hivatkozva, hogy a szobát kell kisöpörnie. Viszont később, meglátva az éjszakai fényességet (a Betlehemi Csillagot) rádöbbent, hogy rosszúl döntött és söprűjére ülve megpróbálta utolérni a kis Jézushoz igyekvőket. De túl késő volt már és nem talált nyomára a három királyoknak, így a kis Jézushoz sem jutott el. Ezért azóta minden gyereket megajándékoz, reménykedve, hogy egyikük esetleg a kis Jézus.

És miért égjen? Erről az oldalról megközelítve Befana, az öreg, csúnya, megfáradt boszorkány, a régi évet szimbolizálja, amit el kell felejteni, el kell égetni. A régi pogány szokásnak megfelelően Padovában minden évben január 6.-án hatalmas máglyát állítanak a Prato della Valle-n tetején Befanaval és naplementekor meggyújtják.

 

Elsőre nekem kissé morbid volt az ötlet, hogy elmenjek máglya égetést nézni. Micsoda szokás, brrr, szegény boszi. De mivel még nem láttam ilyet és a kiváncsiság, mint tudjuk, "nagy úr", no meg párom igérete, hogy iszunk utána forró csokit gyorsan meggyözött ès mentem. Nem is bántam meg, mert bármilyen morbid szokàs is, azért nagyon is élvezetes a làtvàny, mint tudju az embert megigézi a tűz...

Szavak:

la scopa [szkopá]- seprű

vecchia [vekkia]- öreg (nő) - vecchio [vekkio] - öreg (férfi)

la strega [sztréga] - boszorkány ( a Befana kifejezést csak a vízkeresztkor érkező boszira használják)

i dolci [dolcsi] - édesség

il carbone [kárbone] - szén

bruciare [brucsiáre] - égni

il rogo - máglya

 

Szólj hozzá

ünnepek szavak