2010. jan 19.

Carnevale

írta: Marty
Carnevale

 

Farsang, farsang, farsang...

Boszival elégettük a régi évet, farsanggal elkergetjük a telet. Tessék menni telet rémisztgetni, mert eléggé bele húzott a kis komisz. Tegnap este is inkább a tél rémisztgetett minket, köddel. De nem az a szokásos, itt foltocska, ott foltocska, reggeli párácska. Nem, ez az az igazi tejfel volt, az amikor nem tudod mennyi van még a kanyarig aztán egyszer csak a kanyarban vagy. Nagyon nem szeretem, nagyon rossz benne vezetni, meg egyébként is, brrrrr...

Úgyhogy fogjunk össze és menjünk maskarás bálokba, mulassunk másnapig, együnk sok-sok fánkot és egyéb finomságot, csak hogy menjen már el ez a fránya tél.

És íme egy kis kék könyves recept segítségül:

 

Frittelle di carnevale

Farsangi fánk (olasz módra)

 

4-6 főre

Elkészítés: 10 perc

Sütési idő: 20 perc

Bonyolultság: 1

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 20 g vaj
  • 150 g cukor
  • 1 kanál grappa (pálinka is jó)
  • 125 g liszt
  • 2 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • olaj (napraforgó) sütéshez

Elkészítése:

Kis lángon, egy nagyobb edényben melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a vajat és 100 g cukrot, addig melegítsük, míg el nem olvadnak. Utána vegyük le a tűzről és tegyük bele a grappát, adagonként a lisztet, majd mikor már nem túl meleg a tészta bletesszük a tojás sárgákat is. Ezután jól gyúrjuk össze a tésztánkat. Egy másik edényben verjük fel egy kis sóval a tojás fehérjéket. Mikor már jó kemény hab, egy fakanállal (vagy akár lágy műanyaggal) óvatosan keverjük bele a tésztába. Terebélyesebb edényben, közepes lángon melegítsük meg az olajat. Egy csillag szájú habzsákba töltsük bele a tésztát és kisebb adagokat nyomjatok bele a forró olajba. Nagyjából 5-7 percig kell sütni a fánkocskákat, vagy addig amíg nem lesznek szép aranybarnák. Ha megsültek tegyük őket konyhapapirra és a tetejüket szórjuk meg a maradék cukorral.

Jó étvágyat!

 

 

 

Szótár:

Buon appetito! - Jó étvágyat!

il carnevale - farsang

la maschera [mászkerá]- állarc

il tuorlo - tojássárgája

l'albume (il) - tojásfehérje 

 

Szólj hozzá

receptek kis kék könyv carnevale