Gran Salto

Virtuális idegenvezetés Padovában és az olasz világban.

2010. jún 15.

Megjött a jó idő II. (Saláta pasiknak is ;)

írta: Marty
Megjött a jó idő II. (Saláta pasiknak is ;)

Újra nappali, este 8 óra 25 perc. Én és Ő kissé fáradtan, napsütötten, belépnek az ajtón. Ő lerakja a két táskát az ajtóban. Én elkezdi pakolászni kifelé a cuccokat. Ő áll és simogatja a hasát.

Ő: Mit eszünk?

Én: Tészta saláta jó lesz? Gyorsan meg van, könnyű és jól esik ebben a melegben.

Ő: Jó, kirakom a törülközőket, te csináld a vacsit, mert éhes vagyok. 

Én otthagyja táskát és Ő-t és elmegy a konyhába főzni ;)

 

insalata-di-pasta-1024x7681

 

 

Farfalle con prosciutto e pomodori secchi

Pillangók főtt sonkával és szárított paradicsommal

4-6 főre

Előkészítés:  10 perc

Főzés:  18 perc

Bonyolultság:  1

Hozzávalók:

 • 500 g pillangó tészta (mi masnitésztának hívjuk :)
 • 250 g felszeletelt főtt ...
Tovább Szólj hozzá

receptek tészta kis kék könyv

2010. jún 14.

Megjött a jó idő I.

írta: Marty
Megjött a jó idő I.

Végre megjött a nyár, végre mehetünk tengerpartra. Szupi :)

 

Vasárnap reggel 10 óra, nappaliban dohányzó asztalon két nagy táska, tele strandra készülő cucokkal (törülköző, naptej, kártya, ...), konyhában az asztalon reggeli elkészítve. Én bikiniben rohangál fel alá, kicsit zilált a haja. Ő rövid gatyában, Olasz himnuszos pólójában, elégedett fejjel battyog lefelé a lépcsőn. 

Ő: Szép idő lesz ma? 

Én: Remélem. Lehoztad a törülköződ? Rakjak be másik papucsot?

Ő(elmélázva): Ah, nem kell másik papucs, jó ez.

Én (határozottan): Biztos? Én nem szeretném, ha a bőrpapucsod vizes lenne. 

Ő (megadva magát): Na jó. Felmennél te a papucsért? Te tudod, hogy hol van. És, hamár felmész, akkor hozd le légyszi a ...

Tovább Szólj hozzá

italian style

2010. jan 19.

Carnevale

írta: Marty
Carnevale

 

Farsang, farsang, farsang...

Boszival elégettük a régi évet, farsanggal elkergetjük a telet. Tessék menni telet rémisztgetni, mert eléggé bele húzott a kis komisz. Tegnap este is inkább a tél rémisztgetett minket, köddel. De nem az a szokásos, itt foltocska, ott foltocska, reggeli párácska. Ne m, ez az az igazi tejfel volt, az amikor nem tudod mennyi van még a kanyarig aztán egyszer csak a kanyarban vagy. Nagyon nem szeretem, nagyon rossz benne vezetni, meg egyébként is, brrrrr...

Úgyhogy fogjunk össze és menjünk maskarás bálokba, mulassunk másnapig, együnk sok-sok fánkot és egyéb finomságot, csak hogy menjen már el ez a fránya tél.

És íme egy kis kék könyves recept segítségül:

 

Frittelle di carnevale

Farsangi fánk (olasz módra)

 

...

Tovább Szólj hozzá

receptek kis kék könyv carnevale

2010. jan 06.

Brucia la vecchia!

írta: Marty
Brucia la vecchia!

" Égjen az Öreglány! "

 

 Ezzel a felkiálltással ünneplik az olaszok január 6.-át, vízkeresztet.

Az " öreglány", pontosabban Befana, kicsit olyan mint a mi Mikulásunk, csak egy hónap késésben. Január 6.-a reggelre a csúfságos, de jóságos boszorkány a jó gyerekek zokniját édeségekkel, gyümölcsökkel tömi meg, míg a rossz gyerekekét szénnel. Mára az antik római szokás kicsit átalakult, ahogy Mikulásuk is, és a finomságok mellé kisebb, nagyobb ajándékok is kerülnek a zokniba. 

De miért is osztogat ajándékot egy Boszorkány? A Befanaról szóló népmondák egyike szerint, a három királyok útban a kis Jézushoz, meglátogatták a jóságos boszorkányt és magukkal hívták. De Befana visszautasította a ...

Tovább Szólj hozzá

ünnepek szavak

2009. dec 29.

Karácsonyi kavalkád

írta: Marty
Karácsonyi kavalkád

Süti sütés, fa állítás, ajándék vásárlás, nagy és kis bevásárlás, itt tömeg-ott tömeg, mindenhol tömeg, "...Oh, jingle bells, jingle bells, jingle all the way ..." rémisztő mikulások, égig érő karácsonyfák és még sorolhatnám a túlzásokat, borzadályokat, elrémisztő ötleteket amikkel bombázzák az embert már november elejétől. De azért meg kell hagyni, karácsony azért még ma is tud valamit, mert mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy a karácsony még mindíg A Karácsony.

És hogy az olaszoknak mi is A Karácsony?

A templomokban betlehemi jászolt állítanak karácsonyfa helyett. Van ott minden, Kis Jézus pelenkában, Mária behajolva, József bambán bámulva, angyalkák minden formában és méretben, 3 Királyok, ...

Tovább Szólj hozzá

ünnepek karácsony

2009. dec 17.

Hull a hó és hózik,...

írta: Marty
Hull a hó és hózik,...

Állok az ablak előtt, nézem a szállingózó havat, miközben a forró tejeskávémat szürcsölöm és mesélem a páromnak gyermekkori emlékeimet.

Micsoda élmény volt minden egyes évben az első hó, ki az udvarra lábnyomokat csinálni! Vagy ha szép nagy hóra ébredtünk, akkor irány a szánkó pálya. Mennyi angyalkát hagytam szanaszét a Gellért hegyen. És milyen jó is volt a meleg szobában az Akai lemezjátszó előtt táncizni Halász Judit Micimackójára (imádom Halász Juditot, az összes bakelitje megvolt) miközben annyukám főzte a színes pudingokat. De amit igazán szerettem a havazásban, az a csend és nyugalom amit magával hozott. Hmmmm... 

Persze mikor havazik, akkor hideg is van. És amikor hideg van, lehet enni kicsit zsírosabbat, ...

Tovább Szólj hozzá

receptek tészta kis kék könyv

2009. dec 03.

Ha péntek, akkor hal

írta: Marty
Ha péntek, akkor hal

Olasz módra egy-egy pénteken halat készítek ebédre, vacsorára. Persze nem olyan egyszerű, mint egy szelet hús elkészítése, több buktatója is van a hal receptnek. Az egyik: ha előre kiválasztom a receptet, akkor tuti, hogy nem volt fogás abból a fajtából, amit keresek. Ezért inkább, előbb halat veszek és utána választok receptet. A másik: dunsztom sincs, hogy is kell megpucolni a halat, milye ehető, milye nem. Az első alkalommal amikor hazacipeltem nagy büszkén a halamat, kiderült, hogy bizony, ennek még mindene megvan és igen büdös őkegyelme. Mindegy, leküzdöttem pánikomat és levágtam fejét, farkát, majd szépen kitisztítottam belülről és bedobtam a sütőbe. Finom lett, de vagy egy órát vacakoltam vele. Másnap elmentem élesebb kést ...

Tovább Szólj hozzá

receptek kis kék könyv

2009. okt 04.

A neonszínű finomság ;)

írta: Marty
A neonszínű finomság ;)

Teljes méretű kép megtekintéseLo Spritz

A spriccccccccc

 

 

Amikor először kérdezték tőlem az olaszok, hogy szeretnék e spriccet inni, nem sokat várakoztattam őket a válaszommal. Még jó hogy szeretnék, nem is értem miért kell ezt megkérdezni, hiszen ki ne szeretne egy jó kis hideg fröccsöt negyven fokban???? Aztán jött a meglepetés, nini ez nem az a spricc, ami otthon spricc. Akkor most mi is ez a neonszínű izé???? Egyáltalán iható vagy rádioaktív, ugye nem fogja meg a fogamat??? Az illata nem rossz, de furi a színe. A félperces hezitálás után körbenéztem és láttam, hogy mindenki ugyan azt issza amit én fogok majd, és jé, még élnek, sőt a foguk sem világít narancssárgán. Talán akkor próba szerencse, uzsgyi neki. Fiiiiinom és hideg és ...

Tovább Szólj hozzá

szavak italok

2009. okt 03.

Süssünk, fözzünk, grillezzünk

írta: Marty
Süssünk, fözzünk, grillezzünk

Ez most nem kis kék könyves recept, sőt nem is recept igazán. Egy ötlet, hogyan lehet finomat, gyorsan és könnyedén.

Ugyebár a grill sütést mindenki nagyon szereti. Az egyetlen probléma vele, hogy kert kell hozzá, vagy egy nagyobb méretű terasz, és persze jobb, ha nincsenek otthon a szomszédok :) Nos nekünk nincsen sem kertünk, sem nagy teraszunk, de mégis "grillezek" időnként. Tudom, most sokan arra a kis elektromos grillsűütőre gondolnak, ami tök jó dolog, de lassú és kicsi, nekem. Viszont ezek az okos olaszok nagyon egyszeren megoldották a problémát. Fogtak egy sütőlapot, rátették a gáztűzhelyre és kezdőthet is a sütögetés. Praktikus is, olcsó is és nekem is van. Imádom.

Hogy mit is lehet grillezni???? Amit szeretnél, persze ...

Tovább Szólj hozzá

receptek szavak

2009. okt 02.

Italian style

írta: Marty
Italian style

"2006"

Megérkezett a világhírű Fal. Gyertek nézzétek, minden nap, minden órában, ingyenes előadások. Berlin után Padovában is, a Via Anelli-n.  

  La fine del ghetto - Il muro di via Anelli

Hírek otthonról Csizmaföldről:

"Berlini fal épült Padovában
Az átjáróknál ellenőrzik: van-e a külföldinél kábítószer
2006. augusztus 13. 17:41   MNO


Padova külvárosában falat emeltek hullámlemezből. Az építmény nyolcvan méter hosszú, három méter magas, és elválasztja az itt élő olaszokat a bevándorlóktól. A túloldalon a marokkói és nigériai bevándorlókkal teli lakóházak húzódnak. A fal nem okozott különösebb felháborodást Olaszországban" sem. 
 

A kép innen:

http://www.flickr.com/photos/albertthebollix/3450506699/

A cikk innen:

http://www.mno.hu/portal/368919

 

 

 

Tovább Szólj hozzá

italian style

2009. sze 28.

1 sör, 2 sör, vezessör ???

írta: Marty
1 sör, 2 sör, vezessör ???

Mint ismeretes olaszországban amellett, hogy az autópályákon nem volt sebességkorlátozás, még az ittas vezetés is megengedett volt. De mára, egyrészt az európai uniós csatlakozás hatására, másrészt a sok baleset következtében, az olasz kormány szigorításokat vezetett be. Ezért ma, már csak max egy söröcskét ihatunk meg vezetés előtt :) A megengedett mérték 0,5 g/l véralkoholszint. (Mindez az A és B jogosítvánnyal rendelkezőker vonatkozik, a többi esetben 0,0 g/l, tehát söröcske ugrott)

Mit jelent a 0,5 g/l:   

Egy   70 kg-os emberre nézve a sör és pálinka fogyasztás hatása véralkoholszintben mérve:

 • 0,3 g/l = 0,3/0,5 I sör vagy 2 kupica pálinka
 • 0,5 g/l = 0,4-O,8 I sör, 3-4 kupica pálinka
 • 0,8 g/l = 0,7-1,5 I sör vagy 5-7 kupica ...
Tovább Szólj hozzá

közlekedés szabályok autóval csizmaföldön

2009. sze 24.

Vezessünk olaszul!

írta: Marty
Vezessünk olaszul!

Ahogy beszélni meg kell tanulni olaszul, úgy bizony vezetni is meg kell tanulni olasz módra.

Az én hat alapszabályom :)

 1. Az első és legfontosabb szabály, ahogy kedves barátom szokta mondogatni: Légy az első, vagy törekedj elsőnek lenni! Következmény: padlógáz!!!!!
 2. A második: Csak aggresszíven, nincs kegyelem, sem félelem...
 3. A harmadik: Mindenféle világítás csak felesleges energiafogyasztás. Index = HM ?????????
 4. A negyedik: Az út közepén kell haladni, úgy a legbiztonságosabb! 
 5. Az ötödik: Bal kéz a dudán, ötpercenként megnyomni! Akkor is, ha csak egy jó csajt látsz, de ledudálhatod az idős nénit is, nem ciki, de lehet csak úgy heccből is dudálni.
 6. A hatodik: " Vogliamo stare ... Vicini vicini! " Próbálj meg minnél ...
Tovább Szólj hozzá

italian style autóval csizmaföldön

2009. sze 22.

"Solo Rock N' Roll"

írta: Marty
"Solo Rock N' Roll"

Eheti lazulós: Ligabue - Sogni di rock n'roll (a rock n'roll álmai)

Vasárnap (2009/09/20) nem akárhol néztük élőben az olaszok egyik legkedveltebb rock énekesét, Luciano Ligabue-t, a veronai arénában. Kihagyhatatlan, és nemcsak a hely különlegessége miatt, de az együttes is fenomenális. Kicsit elfogult vagyok, mert sok emlék kötődik egy-egy dalukhoz, hiszen kedves párom kedvencei és mára mondhatom hogy az én szívembe is bedúdolták magukat:), de tényleg egy fergeteges koncertet hoztak össze. Igaz kissé rövidnek bizonyult, de mint a kedves jegyárus kislány mondta, hát bizony, már nem mai csirkék. A közönség soraiban is változó életkorban lévők csápoltak, volt nagypapa az unokákkal, a rock nagyi mellettem tombolt és a ...

Tovább Szólj hozzá

zene verona

2009. sze 18.

Rizottó recept vagy risotto????

írta: Marty
Rizottó recept vagy risotto????

Most, hogy is van ez????

Az olaszok risottonak [rizotto] nevezik azt az ételt, amint a nagymamám "nícses rizsnek" (palócul), szép magyarul meg rizottónak hívunk, de számomra a leginkább a tejberizshez hasonló, ránézésre:) 

Be kell vallanom, hogy én nagyon féltem a rizottótól. Azt hittem, hogy ezt csak a nagyon profi szakácsok tudják megfőzni, így hozzá sem mertem kezdeni. Néztem a neten a recepteket és kicsit megszeppentem, mert hát alapszbályok, meg nem mindegy a rizs, meg a húslé, meg a bor, meg az idő, meg a keverés, meg a ... oh, hát én nem, áh, esélyem sincs egy jó rizottó megfőzéséhez. Persze még az is rátett egy lapáttal a félelmeimre, hogy a kritikusom egy igazi olasz pasi. Ah-ah-ah-ah... Aztán jött a kis kék ...

Tovább Szólj hozzá

receptek szavak kis kék könyv primi

2009. sze 17.

Meleg, hideg, milyen lesz az idő?

írta: Marty
Meleg, hideg, milyen lesz az idő?

Ezek a szegény olaszok, nem tudom mi rosszat tettek, de most aztán kaptak rendesen meleget is, hideget is. 

A legmelegebbet szeptember első két hetében kapták, amikor az egész országban bozóttüzek pusztítottak. Calabria, Liguria, Toscana, Lazio, Veneto és még sorolhatnám a tartományokat, ahol napokig harcoltak a lángokkal a tűzotók. A hírek szerint szeptember 5.-én 51 ponton észleltek tüzet.

 

A hideg az utóbbi néhány napban érkezett, eső formájában, illetve az alpokban már havazott is.

Zivatarok, szélviharok pusztítottak az egész országban. A víz elöntötte az utakat, megduzzadtak a folyók, folyt mindenhonnan a víz. A mi garázsunkat is elárasztotta, úgyhogy megyek is takarítani lassan.

  

 

 

 

 

...

Tovább Szólj hozzá

időjárás szavak

2009. sze 15.

Crema Cotta

írta: Marty
Crema Cotta

Az e heti receptet nagy szeretettel ajánlom két nagyon kedves barátosnémnak, akik ebben a hónapban lettek egy évvel idősebbek, bölcsebbek, szebbek ...

Az igazság az, hogy panna cotta-t szerettem volna, de a kis kék receptes könyvemben nincsen panna cotta recept, úgyhogy maradok a crema cotta-nál. Talán azért nincs, mert a panna cotta-nak néhány órát pihenni kell a hűtőben, bár ennek is ki kell hűlnie. No mindegy, nincs panna cotta, van helyette cream cotta. Igaz kicsit laktatóbb, de nagyon finom ez is.

Crema cotta ai lamponi

Főtt krém málnával

4 főre

Elkészítés: 10 perc

Főzési idő: 20 perc

Bonyolultság: 1

Hozzávalók:

 • 300 g málna
 • 2 tojás sárgája
 • 20 g cukor
 • 50 g fehér liszt
 • 2,5 dl tej

Elkészítés:

...

Tovább Szólj hozzá

receptek kis kék könyv

2009. sze 15.

Figli delle Stelle

írta: Marty
Figli delle Stelle

A ma reggeli lazítás:

Alan Sorrenti: Figli delle Stelle ( Csilagok gyermekei)

Már teljesen biztos vagyok benne, hogy sorsunk előre meg van írva,csak még az nem tiszta, hogy ki által, de hogy vannak dolgok, melyeken nem változtathatunk mi "földi halandók", az tuti.

Tegnap este Miss Italia-t néztünk, bevallom, engem rettenetesen felbőszített. A legszebb lányokat be sem választották a döntőbe. 

És íme a győsztes: 

miss italia 2009 - Maria Perrusi

Nincs mit hozzáfűznöm, beszél a kép helyettem.

"...Senza storia, senza età, eroi di un sogno..." ( ...Történet nélkül, kor nélkül, hősei egy álomnak...)

Oh, igen, Miss Italia 2009
 

 

Tovább Szólj hozzá

zene italian style

2009. sze 14.

"Big fish, do you speak english?"

írta: Marty
"Big fish, do you speak english?"

Egy kis reggeli lazítás: Fabri Fibra

http://www.youtube.com/watch?v=ZRC216gWlRg&feature=related

Ne tessék izgulni, én sem értem ám mindíg, amikor angolul beszélnek. Rettenetes az olaszok angol kiejtése (teszem hozzá van mindíg kivétel) és az is igaz, hogy édesek a külföldiek is, amikor olaszul próbálnak énekelni:)

Tovább Szólj hozzá

zene italian style

2009. sze 09.

20 perces tészta

írta: Marty
20 perces tészta

Akkor most íme egy tészta recept, nagyon fincsi.

"Penne allo zafferano"

Sáfrányos penne

6 főre

Előkészítés:  5 perc

Főzési idő:  15 perc

Bonyolultság: 1

Hozzávalók:

 • 450 g penne rigate (barázdált penne)
 • egy csipetnyi sáfrány
 • 4 kisebb sonkahagyma *
 • 125 g kockára vágott szalonna
 • 4 evőkanál extra szűz oliva olaj
 • 2 dl tejszín
 • só, bors

 

Elkészítés:

A felkockázott hagymákat és szalonnát kevés olajon, közepes tüzön, 2-3 percig, vagy amig meg nem lesz üveges pirítjuk. Tegyétek hozzá a tejszínt és főzzétek még 2 percig. Adjátok hozzá a sáfrányt sózzátok, borsozzátok izlés szerint. Főzzétek meg a tésztát, csöpögtessétek le és adjátok a mártáshoz. Hagyjátok hogy a tészta beszívja az ízeket, közepes tüzön (akár kicsin) 1 ...

Tovább Szólj hozzá

receptek tészta kis kék könyv primi

2009. sze 04.

Olasz receptek 30 perc alatt

írta: Marty
Olasz receptek 30 perc alatt

Az első olasz könyvem, természetesen, jó háziasszonyhoz híven, egy receptes könyv. Kereken 600 recept van benne és mind 30 perc alatt elkészíthető, hirdeti a kis kék borító. Azért volt egy-két recept, aminél kicsit több idő kelett, de csak azért mert nem vagyok túl jártas a halak filézésében és a tengeri kütyük hámozásába. Persze már vettem halas receptes könyvet is, ahol minden szépen le van írva és képek is vannak hozzá:)  

A multkoriban kedves barátaim meglátogattak és lecsaptak a kis, kék receptes könyvemre. Aztán persze meglátták a képeket és addig győzködtek, míg meg nem igértem, hogy le fogom fordítani a recepteket. Drágáim, ezennel igéretemhez híven úgy döntöttem, hogy megpróbálok minden héten közölni ...

Tovább Szólj hozzá

receptek kis kék könyv antipasti (előételek)